Tips voor het creëren van effectieve teambuilding

Het gezegde bij teambuilding luidt dat niet de beste spelers wint, maar het beste team. Overweeg daarom teambuilding te gebruiken om je team beter te laten samenwerken en het onderlinge vertrouwen tussen je teamleden extra te vergroten. Naast dat zorgt teambuilding voor effectievere communicatie, betere resultaten en meer werkplezier. Een aantal tips uitgelicht.

Organiseer de juiste teambuilding activiteiten

Er zijn genoeg activiteiten te verzinnen om samen als team te doen, maar stimuleren deze activiteiten wel de teambuilding? Je kunt heel makkelijk naar de bioscoop gaan met je team of gaan karten maar dat werkt nauwelijks. Een goede teambuilding activiteit zorgt dat je team hechter wordt en je je groep stimuleert om een gezamenlijk doel te behalen. Om dit te bereiken kun je denken aan een escape room of een dropping.

Maak de doelen samen duidelijk

Hanteer een gemeenschappelijk visie met gezamenlijke doelen. Dit zorgt voor gedeelde waarde en gedeelde identiteit. Daarnaast zorgt dit voor een gezamenlijke verantwoordelijksgevoel. Resultaat is dat je meer verbinding maakt tussen de teamleden. Zorg daarom de iedereen goed op de hoogte is van de doelen en hun eigen aandeel hierin. 

Zorg voor feedback om team te laten groeien

Feedback geven kan gezien worden als cadeau. Het is ontzettend belangrijk om zo nu en dan feedback te geven aan teamleden. Feedback zorgt er namelijk voor dat teamleden beter zullen samenwerken. Daarnaast groeien teamleden sneller, leren openlijk communiceren en is het bevorderlijk voor de ontwikkeling. Dit is een onmisbaar aspect bij teambuilding.

Heb kennis van elkaars kwaliteiten

Het bespreken van elkaars kwaliteiten brengt veel voordelen met zich mee. Het samenwerken gaat een stuk makkelijker als ieder teamlid weet waar elkaars kwaliteiten liggen en bij wie je voor bepaalde kwesties terecht kunt. Daarnaast is de kennis goed om taken efficiënter te verdelen. Dat zorgt voor meer werkplezier en je zult merken dat de resultaten verbeteren. Laat iedereen z’n kwaliteiten opschrijven om dit in kaart te brengen.

Maak plezier en zowel succes als resultaten volgen bij teambuilding

Werkplezier, fijne omgang met elkaar en samen lachen zorgt voor een hechtere band binnen het team. De sfeer binnen het bedrijf verbetert en daardoor dus ook de hechting van het team. Probeer dus altijd plezier binnen je team te stimuleren en de resultaten volgen vanzelf. Je wilt toch alleen maar blije gezichten op de werkvloer zien? Wat verbindt er nu meer dan succes met elkaar vieren? Juist, helemaal niets. Het gevoel dat je krijgt als een team grote successen boekt is ongekend. Het zorgt voor een nog hechter teamgevoel en je krijgt daarnaast een boost aan motivatie waardoor je er weer een tijdje tegenaan kan. Onderschat successen vieren niet, want het kan enorm helpen voor resultaatverbetering voor in de toekomst.

Laat vergissingen zien als leergeld

Zorg ten alle tijde dat vergissingen en fout bespreekbaar zijn tijdens teambuilding. Zie een vergissing daarom ook als een leermoment en niet als straf moment. Op deze manier creëer je een veilige werkomgeving. Een werkomgeving waar werknemers zich kunnen uitspreken en durven te praten over zaken die minder gaan. Zo leer je eigen fouten en van elkaars fouten.

Misschien vind je ook leuk...