Hoe pak je het zoeken naar een informatiespecialist aan?

Als bedrijf zijnde is het van groot belang dat privacy-gevoelige informatie goed beschermd wordt. Een van de manieren om ervoor te zorgen dat informatie veilig wordt beheerd is door het inschakelen van een informatiespecialist. Maar hoe vind je nu een goede persoon voor deze functie? In deze blog geven wij vijf tips bij het zoeken van een voor jullie organisatie geschikte informatiespecialist.

Kennis en vaardigheden

De belangrijkste eigenschap van een informatiespecialist is uiteraard de kennis en vaardigheden die hij/zij in huis heeft. Een goede informatiespecialist beschikt over kennis van verschillende softwareprogramma’s en technische hulpmiddelen. Daarnaast is het belangrijk dat de informatiespecialist op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen op het gebied van informatiebeheer en privacywetgeving. Dit alles vereist niet alleen een goede opleiding, maar ook een gezonde interesse in het vakgebied.

Communicatie vaardigheden

Naast technische vaardigheden is het ook belangrijk dat de informatiespecialist goede communicatieve vaardigheden heeft. De informatiespecialist moet namelijk informatie kunnen vertalen naar begrijpbare taal voor medewerkers binnen het bedrijf. Bovendien is het voor de informatiespecialist van belang om op een duidelijke manier te communiceren over beveiliging van informatie en de daarbij horende regels.

Ervaring

Ervaring gaat hand in hand met kennis en vaardigheden. Een paar jaar werkervaring in het vakgebied kan een groot verschil maken in de kwaliteit van het werk van een informatiespecialist. Daarnaast is er in de praktijk vaak veel expertise opgedaan over het beheren van informatie in een bedrijfssituatie in plaats van een academische omgeving.

Zelfstandigheid

Een goede informatiespecialist is een proactieve en zelfstandige werker. Hij/zij moet in staat zijn om zelfstandig te werken en het overzicht te bewaren binnen het bedrijf. Bij het zoeken naar een informatiespecialist is het dus belangrijk om op deze eigenschap te letten. Een goede informatiespecialist is in staat om onafhankelijk te werken en tegelijkertijd sterk verbonden te zijn met het bedrijf.

Kritische denker

Last but not least is het belangrijk dat de informatiespecialist een kritische denker is. Kritische denkers stellen vragen en zetten vraagtekens bij de informatie die zij ontvangen. Door te vragen naar het ‘waarom’ achter bepaalde beslissingen of processen kan de informatiespecialist het bedrijf helpen om processen en informatiebeheer te optimaliseren. Het is dus belangrijk om goed te kiezen op deze eigenschap.

Samenvattend

Het vinden van een goede informatiespecialist is een belangrijke stap voor bedrijven die privacy-gevoelige informatie beheren. Door te letten op kennis en vaardigheden, communicatieve vaardigheden, werkervaring, zelfstandigheid en kritisch denkvermogen kan het juiste personeel gevonden worden. Een goede informatiespecialist is een waardevolle aanwinst voor ieder bedrijf en kan ervoor zorgen dat de informatiebeveiliging altijd op peil is.

Bron: BECIS | DIOR