Debiteurenbeheer uitbesteden aan de specialist

Debiteurenbeheer uitbesteden is een keuze en kan veel voordelen hebben ten opzichte van het zelf doen. Het begin van debiteurenbeheer begint al vóór je daadwerkelijk een overeenkomst aangaat met je debiteur en eindigt pas als de betaling binnen is. 

Debiteurenbeheer, wat is het? 

Een goede administratie is de basis van een onderneming en daaruit kan het debiteurenbeheer worden gevoerd. Er wordt met debiteurenbeheer alle activiteiten bedoeld die nodig zijn om een factuur bij jouw klant te innen. Als de betalingen niet op tijd binnen komen en jij moet wel jouw leveranciers, personeel, etc. betalen, dan kun je in financiële problemen komen. In het ergste geval kan het zelfs je faillissement betekenen. 

Een vaste timing en duidelijkheid naar jouw debiteuren is de basis van jouw debiteurenbeheer. Stuur tijdig herinneringen, bel jouw klant, verstuur een aanmaning en doe zo nodig de vordering naar een incassobureau. Omdat jij je bezighoudt met de core business van jouw onderneming heb je misschien geen tijd voor een goed debiteurenbeheer en wordt het tijd om het uit te besteden. 

Debiteurenbeheer uitbesteden

Je kunt jouw debiteurenadministratie uitbesteden aan diverse partijen die gespecialiseerd zijn in debiteurenbeheer. Zij kunnen de administratie voeren, of alleen een stuk incassering doen. Vaak is het ook mogelijk om een incassotraject bij dezelfde partij in te zetten als het debiteurenmanagement niet afdoende werkte. Met het debiteurenbeheer uitbesteden kun jij je focussen op jouw kernactiviteiten en kun je besparen op jouw liquiditeitspositie omdat de gemiddelde aantal dagen dat facturen openstaan naar beneden wordt gebracht. 

Los van het debiteurenbeheer uitbesteden is het lastig om de disputen uit te besteden omdat dit vaak toch terug slaat op de afdeling sales of andere afspraken waar een derde partij geen inzage in heeft. Het is verstandig om deze inhoudelijke zaken niet uit te besteden omdat dit de relatie met de klant kan kosten. 

Aan wie toevertrouwen? 

Jouw debiteuren administratie uitbesteden vergt wel zoekwerk naar een organisatie dat bij jou past en dat jou aanvult. Vooraf een goed overleg is dan ook belangrijk om tijdens de uitbesteding niet tegen onnodige problemen aan te lopen. Als je een heel informeel bedrijf bent en het debiteurenbeheer naar kleine ondernemers verloopt ineens mega zakelijk, dan ook dat de klantrelatie negatief beïnvloeden. Het is daarom van belang dat je een goede weloverwogen keuze maakt bij het zoeken naar een beheerder van jouw debiteurenadministratie

Als aanvulling kun je afspreken dat er rapportages worden gedraaid waaruit ook duidelijk blijkt dat er resultaten worden gemaakt in het debiteurenbeheer en wat de stappen zijn die ondernomen zijn bij bepaalde dubieuze debiteuren. Zo hou je op een afstand toch nog zicht op jouw debiteurenbeheer zonder dat je van dichtbij betrokken bent en jij je kan focussen op taken die voor jou prioriteit hebben. 

Debiteurenbeheer uitbesteden is een goede keuze als je je wilt focussen op jouw eigen onderneming en niet onnodig bezig wilt zijn met administratieve taken en liquiditeits processen. Je hebt het volledige profijt van een goed beheer met zo min mogelijk tijd dat je er aan kwijt bent. 

Misschien vind je ook leuk...