Cyberbeveiliging voor het MKB tips

Cyberdreigingen zijn niet alleen een probleem voor grote bedrijven en overheden – ook kleine bedrijven kunnen een doelwit zijn. Er zijn zelfs aanwijzingen dat kleine bedrijven kwetsbaarder zijn voor cyberaanvallen, niet in de laatste plaats omdat ze soms niet over de middelen beschikken om zich effectief te beschermen.

Het is belangrijk om je bedrijf te beschermen tegen cyberaanvallen, maar omdat het cyberlandschap voortdurend verandert, kan het ontmoedigend zijn om te weten waar je moet beginnen. Hier is een gids om kleine bedrijven te helpen navigeren in de wereld van cyberdreigingen.

Waarom is cyberveiligheid zo belangrijk voor kleine bedrijven?

Cyberaanvallen brengen je geld, gegevens en IT-apparatuur in gevaar. Als een hacker toegang krijgt tot je netwerk, kunnen ze aanzienlijke schade aanrichten met wat ze vinden, zoals:

– Toegang tot klantenlijsten

– Creditcardgegevens van klanten

– De bankgegevens van je bedrijf

– Je prijsstructuur

– Productontwerpen

– Plannen voor bedrijfsgroei

– Productieprocessen

– Andere soorten intellectueel eigendom

Deze aanvallen brengen niet alleen jouw bedrijf in gevaar. Hackers kunnen hun toegang tot jouw netwerk gebruiken als opstapje naar de netwerken van andere bedrijven waarvan jouw bedrijf deel uitmaakt van de toeleveringsketens.

Nu steeds meer mensen over de hele wereld op afstand werken, is cyberbeveiliging voor bedrijven nog belangrijker geworden. Veel kleine bedrijven gebruiken cloud-gebaseerde technologie en hulpmiddelen voor hun dagelijkse werkzaamheden – waaronder online vergaderingen, adverteren, kopen en verkopen, communiceren met klanten en leveranciers, en banktransacties. Om zowel financiële als reputatie redenen is het essentieel om je gegevens en cloud-gebaseerde systemen te beschermen tegen ongeoorloofde inbreuken of hacks.

Wat is de impact van cyberaanvallen op kleine bedrijven?

Een cyberaanval kan verwoestende gevolgen hebben voor je bedrijf. In feite sluit 60% van de kleine bedrijven die het slachtoffer worden van een aanval binnen zes maanden na de inbraak. Hoewel dat misschien het meest drastische potentiële resultaat van een aanval is, zijn er ook andere gevolgen die je bedrijf kan ondervinden, zoals:

– Financiële verliezen door diefstal van bankgegevens

– Financiële verliezen door verstoring van de bedrijfsvoering

– Hoge kosten om je netwerk te ontdoen van bedreigingen

– Schade aan je reputatie nadat je klanten hebt verteld dat hun informatie gecompromitteerd is.

Cyberbeveiligingstips voor kleine bedrijven

Als klein bedrijf voel je je misschien hulpeloos tegen cyberaanvallen. Gelukkig kun je stappen ondernemen om je bedrijf te beschermen door de nieuwste beveiligingsideeën voor bedrijven bij te houden. Hier zijn enkele essentiële cyberbeveiligingstips voor bedrijven:

1: Train je werknemers

Werknemers kunnen je bedrijf kwetsbaar maken voor een aanval. Hoewel de precieze statistieken per land en industriesector verschillen, is het onbetwistbaar zo dat een groot deel van de datalekken wordt veroorzaakt door insiders die opzettelijk of achteloos cybercriminelen toegang geven tot je netwerken.

Er zijn veel scenario’s die kunnen leiden tot door werknemers geïnitieerde aanvallen. Een werknemer kan bijvoorbeeld een werktablet verliezen of inloggegevens vrijgeven. Werknemers kunnen ook per ongeluk frauduleuze e-mails openen, waardoor virussen op het netwerk van je bedrijf kunnen worden ingezet.

Om je te beschermen tegen bedreigingen van binnenuit, investeer je in cyberbeveiligingstraining voor je werknemers. Leer medewerkers bijvoorbeeld het belang van het gebruik van sterke wachtwoorden en hoe ze phishing e-mails kunnen herkennen. Stel een duidelijk beleid op dat beschrijft hoe om te gaan met klantinformatie en andere vitale gegevens en deze te beschermen.

2: Voer een risicobeoordeling uit

Evalueer mogelijke risico’s die de veiligheid van de netwerken, systemen en informatie van je bedrijf in gevaar kunnen brengen. Het identificeren en analyseren van mogelijke bedreigingen kan je helpen een plan op te stellen om beveiligingsgaten te dichten.

Bepaal als onderdeel van je risicobeoordeling waar en hoe je gegevens zijn opgeslagen en wie er toegang toe heeft. Identificeer wie mogelijk toegang tot de gegevens wil en hoe ze dat kunnen proberen. Als je bedrijfsgegevens in de cloud zijn opgeslagen, zou je je provider van cloudopslag kunnen vragen om te helpen bij je risicobeoordeling. Stel de risiconiveaus vast van mogelijke gebeurtenissen en hoe inbreuken mogelijk gevolgen kunnen hebben voor je bedrijf.

Zodra deze analyse is afgerond en je bedreigingen hebt geïdentificeerd, gebruik je de verzamelde informatie om je beveiligingsstrategie te ontwikkelen of te verfijnen. Herzie en actualiseer deze strategie met regelmatige tussenpozen en telkens wanneer je wijzigingen aanbrengt in de opslag en het gebruik van informatie. Zo zijn je gegevens altijd optimaal beschermd.

3: Zet antivirussoftware in

Kies antivirussoftware die al je apparaten kan beschermen tegen virussen, spyware, ransomware en phishing-zwendel. Zorg ervoor dat de software niet alleen bescherming biedt, maar ook technologie die je helpt om apparaten zo nodig schoon te maken en ze terug te zetten naar hun voorgeïnfecteerde staat. Het is belangrijk om je antivirus up-to-date te houden om veilig te blijven voor de nieuwste cyberdreigingen en eventuele kwetsbaarheden te repareren.

4: Houd software bijgewerkt

Naast antivirus moet ook alle software die je gebruikt om je bedrijf draaiende te houden up-to-date worden gehouden. Leveranciers werken hun software regelmatig bij om deze te versterken of patches toe te voegen die zwakke plekken in de beveiliging dichten. Bedenk dat sommige software, zoals de firmware van een Wi-Fi-router, handmatig moet worden bijgewerkt. Zonder nieuwe beveiligingspatches blijft een router – en de daarop aangesloten apparaten – kwetsbaar.

5: Maak regelmatig een back-up van je bestanden

Maakt jouw bedrijf een back-up van zijn bestanden? Bij een cyberaanval kunnen gegevens in gevaar komen of gewist worden. Als dat zou gebeuren, zou je bedrijf dan nog kunnen draaien? Vergeet niet te denken aan de hoeveelheid gegevens die mogelijk op laptops en mobiele telefoons zijn opgeslagen – zonder dit zouden veel bedrijven niet kunnen functioneren.

Maak om te helpen gebruik van een back-up programma dat automatisch je bestanden kopieert naar de opslag. In het geval van een aanval kun je al je bestanden herstellen vanuit je back-ups. Kies een programma dat je de mogelijkheid geeft om het back-upproces in te plannen of te automatiseren, zodat je er niet aan hoeft te denken om het te doen. Bewaar kopieën van back-ups offline, zodat ze niet versleuteld of ontoegankelijk worden als je systeem een ransomware-aanval te verduren krijgt.

6: Versleutel belangrijke informatie

Als je bedrijf regelmatig omgaat met gegevens over creditcards, bankrekeningen en andere gevoelige informatie, is het een goede gewoonte om een encryptieprogramma te hebben. Encryptie houdt gegevens veilig door informatie op het apparaat te veranderen in onleesbare codes.

Encryptie is ontworpen met een worst-case scenario in gedachten: zelfs als je gegevens worden gestolen, zijn ze nutteloos voor de hacker, omdat hij niet de sleutels heeft om de gegevens te ontsleutelen en de informatie te ontcijferen. Dat is een verstandige beveiligingsmaatregel in een wereld waar elk jaar miljarden records worden blootgelegd.

7: Beperk de toegang tot gevoelige gegevens

Beperk binnen je bedrijf het aantal mensen met toegang tot kritieke gegevens tot een minimum. Dit zal de gevolgen van een datalek minimaliseren en de kans verkleinen dat kwaadwillenden binnen het bedrijf geautoriseerde toegang tot gegevens krijgen. Maak een plan waarin staat welke personen toegang hebben tot bepaalde informatieniveaus, zodat rollen en verantwoordelijkheid voor alle betrokkenen duidelijk zijn.

8: Beveilig je Wi-Fi-netwerk

Als je bedrijf het WEP-netwerk (Wired Equivalent Privacy) gebruikt, zorg er dan voor dat je overschakelt op WPA2 of later, omdat deze versies veiliger zijn. Het is waarschijnlijk dat je al WPA2 gebruikt, maar sommige bedrijven verzuimen hun infrastructuur te upgraden – dus het is de moeite waard om het voor de zekerheid te controleren. Je kunt meer lezen over WEP versus WPA in onze gids.

Je kunt je Wi-Fi-netwerk beschermen tegen inbraken door hackers door de naam van je draadloze toegangspunt of router te veranderen, ook bekend als de Service Set Identifier (SSID). Je kunt een complexe Pre-shared Key (PSK) wachtwoordzin gebruiken voor extra beveiliging.

9: Zorg voor een sterk wachtwoordbeleid

Zorg ervoor dat alle medewerkers een sterk wachtwoord gebruiken op alle apparaten die gevoelige informatie bevatten. Een sterk wachtwoord is minstens 15 tekens lang – idealiter meer – en bevat een mix van hoofdletters en kleine letters, cijfers en symbolen. Hoe moeilijker het is om een wachtwoord te kraken, hoe kleiner de kans dat een brute force aanval succesvol zal zijn.

 

Je moet ook een beleid voeren om wachtwoorden regelmatig te veranderen (minstens elk kwartaal). Als extra maatregel zouden kleine bedrijven multi-factor authenticatie (MFA) moeten inschakelen op de apparaten en apps van werknemers.

10: Gebruik wachtwoordmanagers

Het gebruik van sterke wachtwoorden die uniek zijn voor elk apparaat of account wordt al snel moeilijk te onthouden. De noodzaak om telkens lange wachtwoorden te onthouden en uit te typen kan je werknemers ook vertragen. Daarom gebruiken veel bedrijven hulpmiddelen voor wachtwoordbeheer.

Een wachtwoordkluis slaat je wachtwoorden voor je op en genereert automatisch de juiste gebruikersnaam, wachtwoord en zelfs antwoorden op beveiligingsvragen die je nodig hebt om in te loggen op websites of apps. Dit betekent dat gebruikers slechts één pincode of hoofdwachtwoord hoeven te onthouden om toegang te krijgen tot hun kluis met inloggegevens. Veel wachtwoordmanagers leiden gebruikers ook weg van zwakke of hergebruikte wachtwoorden en herinneren je eraan ze regelmatig te veranderen.

Misschien vind je ook leuk...