Als je besloten hebt om een bestaand bedrijf te kopen in plaats van een geheel nieuwe onderneming te beginnen, zijn hier tien dingen die je moet overwegen voordat je de sprong waagt:
1) Stel je doelen vast
Het is essentieel om precies te begrijpen waarom je een bedrijf wilt kopen en er duidelijke en realistische doelen voor te stellen. Misschien wil je dat je bedrijf je elk jaar een inkomen oplevert. Of je bent misschien meer geïnteresseerd in iets dat je kunt opschalen en waar je waarde aan kunt toevoegen, om later weer te verkopen.
Als je een duidelijk doel voor ogen hebt, kun je potentiële aankopen verstandiger beoordelen, en dat is ook een nuttige leidraad voor verkoopagenten of andere professionele adviseurs die je kunt inschakelen om je te helpen een geschikt bedrijf te vinden.
2) Zorg ervoor dat je de juiste bedrijfstak hebt gekozen
Let erop dat je de bedrijfstak hebt gekozen die je zal helpen je doel te bereiken, in plaats van je simpelweg aangetrokken te voelen tot een bedrijfstak om een onrealistische jeugddroom te vervullen.
Misschien heb je altijd al de wens gekoesterd om een eigen widgetfabriek te hebben en heb je gemerkt dat er op dit moment vijf van zulke bedrijven op de markt zijn? Is het de kans van je leven, of zou het kunnen zijn omdat de markt voor widgets een jaar geleden is gestorven?
De beste manier om meer te leren over een bepaalde bedrijfstak is er een tijdje in te gaan werken. Misschien kun je dit zelfs parttime doen naast je bestaande baan.
Als je echt een restaurant wilt bezitten, is een jaar werken als ober in de avonduren de beste manier om je droom te testen. Je zult onschatbare voorkennis opdoen die je in je eigen restaurant in de praktijk kunt brengen als je het op gang hebt gebracht.
3) Doe je onderzoek
Een snelle zoektocht op Google levert je tientallen websites en bedrijven op die bedrijven te koop aanbieden. Besteed hier enkele avonden aan je onderzoek, om te zien wat er in de door jou gekozen sector en geografische locatie te vinden is.
Streef ernaar een shortlist van bedrijven samen te stellen en richt je dan op hen met nog meer onderzoek. Neem elke pagina van hun website door; Google hun naam om te zien wat anderen ervan vinden; en spoor klanten op om hun mening te vragen. Je zou je zelfs als klant kunnen voordoen om te zien hoe het bedrijf werkelijk is.
4) Houd een eerste bezichtiging
Nu is het tijd om het bedrijf via hun agent te benaderen en meer te weten te komen. Vergeet niet subjectief te blijven – net als bij het kopen van onroerend goed moet je denken met je hersenen en niet met je hart. Luister naar je buikgevoel en negeer het niet… een slecht bedrijf kopen is een dure fout om te maken.
Sommige bedrijfseigenaren vertellen hun personeel niet dat ze gaan verkopen, om niet het risico te lopen dat ze hun aandacht verslappen op een moment dat de prestaties van het bedrijf nauwlettend in de gaten worden gehouden. Voldoe aan deze wensen en vergeet niet een vriendelijke, maar professionele relatie met de verkoper te onderhouden.
Ze verkopen je misschien een bedrijf dat ze vanaf nul hebben opgebouwd en willen er zeker van zijn dat het in veilige handen komt.
5) Doe een realiteitscheck
Nu je alle informatie over het bedrijf hebt – officieel en onofficieel – moet je een stap terug doen en erover nadenken. Welke waarschuwingssignalen heb je in het bedrijf gezien? Geen enkel bedrijf is perfect, maar heb jij de vaardigheden om de problemen die je hebt gezien op te lossen? Kunnen jouw sterke punten dit bedrijf verbeteren?
Wees vooral voorzichtig als het bedrijf te afhankelijk lijkt van de huidige bedrijfseigenaar of een aantal belangrijke medewerkers. De bedrijfseigenaar kan niet worden vervangen, zelfs niet door jou. En belangrijk personeel kan als eerste vertrekken bij een grote omwenteling – zal dit bedrijf zonder hen overleven?
6) Zoek hulp
Het beste is om professionele en informele hulp in te schakelen. Vraag je accountant en advocaat om de cijfers en contracten door te spitten. Het maakt niet uit hoeveel dit kost – het is veel beter om een paar duizend uit te geven en nu wat potentiële verschrikkingen aan het licht te brengen, dan ze 12 maanden later te ontdekken als het te laat is om er nog iets aan te doen.
Vraag je partner en vrienden wat zij ervan vinden. In dit stadium sta je misschien al te dicht bij het bedrijf om volledig subjectief te zijn, dus mensen wiens mening je vertrouwt kunnen een frisse kijk geven.
Tip: bedrijf kopen in Europa: Business for sale Europe
7) Regel het geld
Net als bij het kopen van onroerend goed moet je een budget in gedachten hebben als je op zoek gaat naar een bedrijf om te kopen.
Als je het bedrijf met financiering koopt, moet je ervoor zorgen dat je een algemene kredietovereenkomst hebt voordat je gedetailleerde besprekingen met verkopers aangaat.
Nu je een specifieke aankoop in gedachten hebt, moet je het krediet laten formaliseren. Kredietverstrekkers zullen over het algemeen vragen om alle details van het bedrijf dat je wilt kopen, inclusief de rekeningen van drie jaar en financiële prognoses. Ze kunnen je zelfs vragen om wat persoonlijke activa als garantie voor de lening te stellen.
Als je moeite hebt om een banklening te krijgen, kun je ook andere financieringsbronnen onderzoeken: je pensioenfonds, een bestaand bedrijf of “vrienden, familie en gekken”.
8) Doe een bod
Als je geen advocaat hebt, neem er dan nu een. Doe je eerste aanbod per telefoon en laat het altijd onmiddellijk schriftelijk volgen. Gebruik de term ‘onder voorbehoud van overeenkomst’ in alle communicatie.
Dit is het moment om verkoopvoorwaarden te vragen, zoals dat de bestaande eigenaar tijdens een overdracht een bepaalde periode in de zaak blijft.
9) Onderhandel over een goede deal
Wees niet bang om aan te dringen op de deal die je wilt. Er zijn niet veel bedrijven waar verkopers om vechten, dus als iemand die geld te spenderen heeft sta je sterk.
Jij en je advocaat doorlopen een proces dat due diligence heet, waarbij je de door de verkoper gegeven informatie verifieert.
Zoek uit waarom de huidige eigenaar verkoopt en maak daar gebruik van. Als hij met pensioen wil, gaat hij dan echt de verkoop van het bedrijf in gevaar brengen voor een paar duizend pond?
10) Koop het bedrijf
Als de kredietverlening geregeld is, en alles aan jou is overgedragen – gefeliciteerd, je hebt zojuist een bedrijf gekocht!
Nu begint het harde werk!
Je moet in het bedrijf passen en het volledig begrijpen, voordat je kunt beginnen met de veranderingen die nodig zijn om je oorspronkelijke doelen te bereiken.